Tornedalsmat

Kukkolaforsen och Margit Spolander har gett ut två kokböcker fullspäckade med härliga recept från Kukkolaforsen och Tornedalen. Tornedalsmat som mötte stor framgång internationellt. Nu finns också uppföljaren Vintermat.

Margit Spolander

Den tornedalska matkulturen är influerad av den svenska likväl som den samiska och finska kulturen. Här kan ni läsare ta del av Margit Spolanders unika matrecept på finska och svenska.

Kevyesti paistettu leipä, joka ei vaadi nostatusta

Helppoa ja huvää

 • 4 tuoretta siikfileetå, noin 1 kg
 • ½ dl suolaa
 • ½ dl sokeria

Aseta flieet astiaan nakhapuoli alaspåin. Sekoita suola ja sokeri ja jaa sekoitus tasaisesti fileille. Peitä astia kelmulla ja pane kylmään vuorokaudeksi. Jos siika on vastapyydettyä, se kannataa pakastaa graavauksen jälkeen mieluiten kolmeksi vuorokaudeksi. Leikkaa ohuiksi viipaleeiksi ja koristele rosepippurilla ja tuoreella tillillä. Haikan kohmeisesta fileestä on helpompi leikata ohuita sivuja.

Tornedalsmat på Margits vis

Sima

 • 10 litraa vettä
 • 300 g fariinisokeria
 • 500 g kidesokeria
 • 1 ykkösolut
 • 2 sitruunaa
 • 1 tl hiivaa (korkeintaan)
 • 1 tl hiivaa (korkeintaan)

Kuumenna vesi kiehuvaksi ja lisää siihen fariinisokeri, sokeri ja ykkösolut sekä raastetut sitrunnankuoret. Leikkaa sitrunnoista valkoinen osapois, paloittele ja poista siemenet. Sekoita ne kiehuneeseen veteen. Anna jäähtyä 37 asteeseen. Sekoita hiiva veteen ja jätä huoneenlämpöön vuorokudeksi. Pane jokaiseen pulloon 10 rusinaa. Kaada juoma pulloihin, sulje pullot ja pane ne kylmään. Sima on valmista juotavaksi kahdesa vuorokaudessa. Käytetty hiivamäärä pitää siman juotavana kaksi viikkoa, jos sitä säilytetään kylmässä.

Sima on soumalainen juoma. Ruotsissa se tunnetaan myös, nimellä mjöd. Simaa on Tornionlaakson kodeissa aina tarjolla tärkeinä juhlapäivinä kuten vappuna, juhannuksena ja häissä.

Sima

 • 10 liter vatten
 • 500 g farinsocker
 • 500 g strösocker
 • 1 fl lättöl
 • 2 citroner
 • 1 tsk jäst (inte mer)
 • 10 russin per flaska

Koka upp vatten, farinsocker, socker och lättöl tillsammans med det rivna skalet från citronerna. Skär bort det vita från citronköttet, skär citronköttet i bitar och befria det från kärnor. Blanda ned i det kokta vattnet. Låt svalna till ca 37°C. Rör i jästen och låt stå i rumstemperatur i ett dygn.

Lägg 10 russin i varje flaska. Häll drycken i flaskorna och sätt på kork eller kapsyl. Ställ flaskorna i kyla. Siman är drickfärdig efter två dagar. Med denna jästmängd håller sig siman i ungefär två veckor i kyl.

Sima kommer från Finland. Mjöd kallas det också i Sverige. Sima finns i alla Tornedalska hem till stora högtider som Valborgsmässohelg, jul, midsommar, bröllop m.m.

Siikasalaatti siianmädin kera

Siikasalaatti on lemporuokaani ja sitä on aina oltava pöydässä. Salaattia valmistettnessa on tärkeää poistaa kaikki ruodot. Jääkaappikylmästä siiasta ruotjen nyppiminen on vaikeaa. Jos lämmität siikaa ensin uunissa tai mikrossa voipaperiin käärittynä, niin ruodot irtoavat helpommin.

 • 750 g puhdistettua savustettua siikaa
 • 4 dl kermaviiliä
 • 2 dl majoneesia
 • 1 iso hienonnettu keltasipuli

Sekoita kaikki ainekset, mausta, lisää jauhettua mustapippuria ja suolaa (joskus savusiika ei ole kovin suolaista ja suolaa pitää lisätä) Anna vetäytyä kaksi tuntia ennen tarjoilua.

Siksallad med sikrom

Min favorit som inte får saknas någon gång på matbordet. Det är mycket viktigt att få bort alla fiskben. Om siken är kylskåpskall, så är det svårt. Ljumma den lite genom att vira den ugnen eller i mikron. Då lossnar köttet lättare från benen.

 • 750 g rensad rökt sik
 • 4 dl gräddfil
 • 2 dl majonnäs
 • 1 stor finhackad gul lök

Blanda ihop alla ingredienser, smaka av, lägg till malen svartpeppar och salt, ibland är siken mindre salt, då behöver man tillsätta det. Låt gärna stå 2 timma före servering.