Det tysta arvet

Masio Kwiek. Fotograf: Maja Kristin Nylander

”Min far och hans bror tillfångatogs. De fördes bort och försvann. Vi visste inte vart. Mamma letade hela tiden efter min pappa under den här sista tiden av kriget. Hon var gravid med mig.” Masio Kwieks pappa Gogo mördades under andra världskriget. Nu när han själv är äldre tänker han ofta på vad som hände. Det var inte bara hans far som försvann, nästan hela hans mammas släkt gjorde det också.

Överlevande, barn och barnbarn till överlevande berättar för journalisten Monica Hirsch och fotografen Maja Kristin Nylander om vad som hände dem och andra romer under andra världskriget. De tillhör familjer som skickades till koncentrationsläger, som gömde sig i skogar och som såg människor på flykt avrättas. Då, under andra världskriget var de flesta av dem barn. Nu, innan det är för sent, träder de fram för att världen inte ska glömma deras historia. Det beräknas att cirka en halv miljon romer mördades under andra världskriget. 

Berättelserna samlades i boken Det tysta arvet som gavs ut 2016. Utställningen tagits fram med utgångspunkt i boken.

Visas på Stadsbiblioteket i Göteborg 25 november – 7 december 2022

Det tysta arvet -en utställning om folkmordet på romer under Förintelsen är producerad av Levande historia, Göteborgs stad i samarbete med Forum för levande historia.