Fredrik Öhlin – Konstnär och grafisk formgivare

Fredrik Öhlin, art director och formgivare har de senaste åren sökt sig mot digitalt måleri parallellt grafisk design, där han skapat en hel serie av konstverk. I vissa bilder ser man också passionen för industridesign där hans designarmatur ”Loke” figurerar i olika skepnader. Vi kommer presentera en liten bit av hans gedigna fantastiska konstverk här. Övriga målningar kan ni se på Fredriks Instagram: fred.rik.ohlin och www.artstation.com/fredriko

Fredrik har skiftat mellan olika reklambyråer som art director och arbetar parallellt som frilansare. I dagsläge arbetar Fredrik i Linköping som art director och projektledare på Bergdahls AB och fungerar som deras interna reklambyrå för lampdesign, mässdesign, grafiskt material, bild/text samt webadministration. När han ej arbetar och målar är det numera dans (kizomba, tango och diverse latinamerikanskt), wakeboard och hickorygolf som upptar fritiden.

Det finns ett par olika konstnärliga linjer som lockar just nu vid sidan av alla andra färglagda tankar som alltid dyker upp. De senaste två spåren handlar om ”Belly monsters” samt ”Linköping med en twist”. ”Belly monsters” är en serie målningar där Fredrik utgår från tidiga ultraljudsbilder och lyfter fram vad han ser bland skuggor och former i den gravida magen. Detta är oerhört roligt och man vet aldrig vad man kan hitta. Tanken föddes (pun intended) då han hela tiden hittade nya ansikten och figurer i den abstrakta spräckliga badrumsmattan på jobbet.

Det andra spåret; ”Linköping med en twist” handlar om olika vyer i Linköping ur ett nytt perspektiv eller sammanhang. Idén dök upp när hans gode vän, författaren Mattias Leivinger påpekade att Linköpings domkyrka ser ut som en rymdraket. Direkt såg Fredrik det som sedan blev verket ”Space dome”. I denna serie finns ytterligare en hel rad Linköpingskoncept med någon slags twist. Bl.a. statyn Folke Filbyter och Gamla Linköping kommer få sin reinkarnation.

Ett av de verk som ingår serien ”Linköping med en twist” har nyligen stulits. Det var motivet ”Mickey´s Strandfik” som blev utsatt för konststöld. Målningen som Fredrik lånat ut till kommunen blev troligen stulen någon gång i helgen 10/11 juli från just Mickey´s Strandfik, där det hängdes upp i våras. Stöld av offentlig konst är ett allvarligt brott och Fredrik vädjar till förövaren behandla verket med vördnad och respektfullt hänga tavlan någonstans med bra ljus. Tråkigt att bli bestulen men förhoppningen är att målningen ska glädja någon ny konstälskare där ute. Man får ta det som en komplimang, säger Fredrik med ett leende.

Ett tredje spår är figurerna ”Rage” och ”Chill”. Två udda varelser som t.ex. syns som design på snowboards. Men dessa har ett betydligt vidare liv långt bortom snowboards på gång. Från början var ”Rage” en 10 sekunders servettskiss på en föreläsning som sedan hamnade på en olanserad vinetikett. 

Passionen för design och måleri alltid funnits där säger han men det var först ca 2017 efter en föreläsning på East Sweden game med fantastiska konceptkonstnären och spelskaparen Louise Meijer som målandet tog riktig fart. Efter det var det omöjligt att inte låta sig inspireras och låta penseln leva. Och när vi säger pensel så är det i Fredriks fall den digitala penseln där verktygen består av ritplatta, Photoshop och 3D-program som Blender.

Fredrik berättar även om hans inriktning mot industridesign och om vägglampan ”Loke” som han formgivit för belysningsföretaget Bergdahls AB. Där ”Loke” gick vidare som en av finalisterna i Elfack design Awards. Nu dekorerar hans armaturer på väggarna i flera håll i landet. Bland annat finner man en version i mässing i en av korridorerna utanför matsal och konferensrum på Hotel Gothia Towers i Göteborg. Med stolthet berättar han om armaturen och hur idén föddes fram för ca 5 år sedan. Tanken var att hitta en intressant ljusbild samt att ta fram en dynamisk design som ändrar sig beroende på betraktningsvinkel. Det resulterade i ett torn bestående av fyra korta rör med inbördes förskjutning som släpper ut ljus. Än idag säljs lampan och dekorerar väggarna både i privathem och offentliga miljöer. I vissa av hans konstverk ser man lampan ”Loke” i olika skepnader. T.ex. sandslott, skrov till katamaran och snögubbe.

I framtiden hoppas jag få gräva djupare inom både måleri och grafik parallellt med att arbeta ännu mer inom industridesign, säger Fredrik. Det finns många skisser på såväl skor som förbättrade isdobbar för långfärdsskridskoåkare och innovativa svettband.