Stockholms Stadsmuseum

Stadsmuseum kommer nu under 2021 och 2022 anordna flera aktiviteter om de nationella minoriteter och urfolket samer som är knutna till projektet ”Vems är du?” den 29 januari 2022.

Minoritetsnytt kommer följa stadsmuseets aktiviteter. Klicka Här så kommer du till aktiviteter som Stadsmuseums arrangerar om de nationella minoriteterna och urfolket samer.

Den 28 november 2021 presenterar Stockholms Stadsmuseum, Jonas Liljeström, musiketnolog utbildad vid Göteborgs universitet. Han är även yrkesmusiker med fiol som huvudinstrument och med bland annat romsk, judisk, nordisk och brittisk folkmusik på repertoaren. Förutom Jonas består Krilja av vokalisten Marita Johansson och gitarristen Emil Pernblad.

Krilja

Krilja är en göteborgsbaserad trio som spelar traditionella romska sånger från Ryssland och Östeuropa.  

Musiken är av obestämd ålder men i många fall från 1800-talet och framåt, och skiftar mellan det lyriskt melankoliska och det eldigt intensiva. Texterna är på romanes och ryska och handlar om sorg, smärta, fattigdom och lidande, men även om kärlek och passion.
 
Arrangemangen utgörs av egna tolkningar som musikerna improviserat fram, ofta influerade av bland annat flamenco, men är ändå trogna den traditionella stilen.

Namnet Krilja betyder ”vingar” på vissa romska dialekter och även på ryska.

Emil Pernblad, Marita Johansson och Jonas Lijleström

Krilja grundades på hösten 2010; Marita Johansson och Jonas Liljeström var de ursprungliga medlemmarna och gitarristen Emil Pernblad. De har uppträtt i flera olika sammanhang på Västkusten och i Stockholmsområdet, från caféscener och kulturhus till konstmuséer och kyrkor. Här kan du läsa mer om Liljans musik


Recension

Salen fylldes med gäster i Stockholms Stadsmuseum. Jonas Liljeström börjar med mjuk och lätt röst föredraget om romernas historia i kronologisk ordning. Men mjuk övergång till sång. Marita Johansson röst ekade i salen när hon sjöng. Med vemodig och passionerat hög klang kunde man urskilja de romska visorna och följa den röda tråden som Jonas ledde publiken igenom.