Den ofiltrerade sanningen

Daniel Leviathan

Exklusive intervju med Daniel Leviathan om den nysläppta boken @Stoltjude

Instagrams kontot Judiska Ungdomsförbundet, JUS med hashtaggen #stoltjude har drygt 5000 följare, där kan man följa judiska ungdomar hur det är att vara jude i Sverige.  Nu har Judiska ungdomsförbundet i samarbete med Hillelförlaget släppt ut en bok vars innehåll är från Instagramskontot, där man kan få ta del av judiska röster.

@Stoltjude, om judiskt liv i Sverige är finansierad av Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor.

@StoltJude: om judiskt liv i Sverige

Daniel Leviathan är svensk-israelit, född och uppvuxen i Stockholm i den Judiska församlingen. Han är utbildad arkeolog i Israel och just nu doktorand i judiska studier i Lunds universitet. Daniel har själv medverkat och granskat i @Stoltjude och man kan läsa hans inlägg där. Han berättar att denna bok är unik och det är en slags gräsrotsrörelse.

– Det är ofiltrerade unga judars röster från olika delar av Sverige, med olika bakgrund. För att de vill själva berätta ifrån olika aspekter. Inläggen handlar om identitet, mixed-race, hur de känner inför sin religiösa tro, vad judendom betyder för dem, om antisemtism som de har upplevt, de har valt själva vad de vill berätta i inläggen, berättar Daniel till MinoritetsNytt.

-Det är inte ovanför perspektiv eller att någon har bestämt, det är inte heller en utredning eller rapport vad judarna tycker, det är inte heller journalister som ställer frågor om judendomen, det är inte heller den judiska församlingen som kommer och säger så här tycker vi. Det här är äkta röster från oss själva, den judiska mångfalden av röster från judiska ungdomar, fortsätter Daniel. Det unika med boken är att rösterna berättar saker som inte tidigare har kommit fram i svensk historiebeskrivning av judar i Sverige.