Internationell rapport: Omfattande antisemitism på sociala medier

Unga exponeras för judehat och antisemitiska konspirationsteorier via plattformar som TikTok och Instagram. Det är en av slutsatserna i den rapport som Expo i samarbete med brittiska Hope not Hate och tyska Amadeu Antonio som släpptes den 13 oktober 2021.

Foto: Expo

Rapporten Antisemitism in the Digital Age: Online Antisemitic Hate, Holocaust Denial, Conspiracy Ideologies and Terrorism in Europe visar att antisemitismen på sociala medier har ökat lavinartat under pandemin. I första hand sprids antisemitismen via olika konspirationsteorier om dolda, illasinnade makter.

Rapporten släpps i anslutning till Malmös internationella forum för hågkomst av Förintelsen och bekämpande av antisemitism som går av stapeln 13-14 oktober. Rapporten har tittat på plattformarna TikTok, Instagram, Facebook, Parler, Reddit, Telegram, Twitter, Youtube och 4chan.

I rapporten lyfts det fram att de sociala medieföretagen, trots riktlinjer, användarvillkor och moderering som uppges stävja hatet, har stora problem. Samtliga av de granskade plattformarna visar på att omfattande antisemitism sprids via dem. Samtidigt visar resultaten att förekomsten av antisemitism är lägre på plattformar som har starkare moderering. Hatpropagandan mot judar och andra minoriteter online är inte bara kränkande för plattformarnas användare. Avhumaniseringen och hetsen ökar också risken för att människor drabbas av fysiskt våld i verkligheten.

Läs hela rapporten här